Welcome to Laser Pointer Forums - discuss green laser pointers, blue laser pointers, and all types of lasers



First build, assembled, not turning on

Hephaestus

New member
Joined
May 28, 2018
Messages
13
Points
3
Hey there, thanks for chiming in! Yep, tried with 2 123s I had laying around, no dice. Yeah, it could just be working fine, but it does seem a bit faint. Is there any way else I could test it besides visibility? It can't burn anything whereas with my ebay greenie I can burn dark things.

Thanks!
Amazon ships fast these days!
 



Hephaestus

New member
Joined
May 28, 2018
Messages
13
Points
3
One battery is enough as the voltage requirements are lower than 3.7v. Adding more voltage won't do anything. Personally for me a beam of 500mw of 638 is very hard to see. You might just be one of those people that see violet better than red.
Like you said, the diode itself doesn't require much voltage but sometimes 1 battery is insufficient for both the voltage drops of the diode and driver.
 

Android

New member
Joined
Sep 6, 2018
Messages
16
Points
3
Amazon ships fast these days!
Haha yep, it's gotta be the drones!
Like you said, the diode itself doesn't require much voltage but sometimes 1 battery is insufficient for both the voltage drops of the diode and driver.
Yeah, I'm not too sure where to go from here, I'll try to head out when the sun goes down to get a better pic at night
 

Anthony P

Well-known member
LPF Site Supporter
Joined
Oct 7, 2018
Messages
486
Points
63
I have a nearly identical laser here that is fully functional. The beam in the dark is nothing to write home about. To see it clearly requires smoke or dust or maybe spray a mist of water in the beam path. Adjust focus and shine it on a piece of black electrical tape. It should instantly smoke and quickly pierce the tape.
 

Android

New member
Joined
Sep 6, 2018
Messages
16
Points
3
I have a nearly identical laser here that is fully functional. The beam in the dark is nothing to write home about. To see it clearly requires smoke or dust or maybe spray a mist of water in the beam path. Adjust focus and shine it on a piece of black electrical tape. It should instantly smoke and quickly pierce the tape.
Yeah, I think something's wrong with mine, here's a pic of it on some electrical tape for a good amount of time, no smoke, no mark. eBay greenie sliced it after.

 

Giannis_TDM

Well-known member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
652
Points
93
Yeah, I think something's wrong with mine, here's a pic of it on some electrical tape for a good amount of time, no smoke, no mark. eBay greenie sliced it after.

You might have "zombified" the diode where it still lases but COD has occurred and you are getting nowhere near normal power out
 

Anthony P

Well-known member
LPF Site Supporter
Joined
Oct 7, 2018
Messages
486
Points
63
Saw your picture on the tape. Something is definitely wrong. BTW I am using single 18650 battery.
 

Hephaestus

New member
Joined
May 28, 2018
Messages
13
Points
3
I think Giannis is right here. It's hard to say what killed the diode, but I would try to figure that out before replacing it. Especially if it was the driver that failed.
 

icecruncher

Well-known member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
1,484
Points
83
For your quick reference, here is an ULTRA cheap red 650 diode at a couple hundred mw with a no brainer AM7135 driver that cost about $10 bucks to assemble. I put this together a few months back. It lights up the entire table when it is on and will easily burn black trim on the table. Look at the glow from laser. This is only being powered by one 10440 battery.

If a Mitsubishi 500mw isn't doing better than this, something is definitely wrong. They are usually very hard to kill with my experience on the 300mw versions I've used. So I would think it either got a jolt of too much voltage or something was assembled wrong and it turned the Laser into a great LED.
 

Attachments

  • IMG_4265.jpeg
    IMG_4265.jpeg
    777.7 KB · Views: 6
  • IMG_4266.jpeg
    IMG_4266.jpeg
    781.4 KB · Views: 6

Garoq

Well-known member
LPF Site Supporter
Joined
Aug 27, 2010
Messages
1,517
Points
83
If you'd like to send it to me I'd be happy to check it out for you.

-Gary
 

Android

New member
Joined
Sep 6, 2018
Messages
16
Points
3
An update, thank you all for the help :)

You'll probably laugh your asses off when you read this, but because I didn't have a vise, I decided to use a rubber mallet to the back half of the module pressing it into place. Now, this did end in success, because I ended up buying a 700mw Oclaro diode in a copper module from DTR. Soldered it, dropped it in, and it worked like a charm. Here's a pic:


Much better! Thank you all for helping me out, I really appreciate it. Looking forward to future builds!
 

Hephaestus

New member
Joined
May 28, 2018
Messages
13
Points
3
An update, thank you all for the help :)

You'll probably laugh your asses off when you read this, but because I didn't have a vise, I decided to use a rubber mallet to the back half of the module pressing it into place. Now, this did end in success, because I ended up buying a 700mw Oclaro diode in a copper module from DTR. Soldered it, dropped it in, and it worked like a charm. Here's a pic:


Much better! Thank you all for helping me out, I really appreciate it. Looking forward to future builds!
Glad to hear things worked out in the end 🍺
 

icecruncher

Well-known member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
1,484
Points
83
awesome - post a picture of completed laser when you can. Nice to see it seems to be working properly :)
 




Top