Welcome to Laser Pointer Forums - discuss green laser pointers, blue laser pointers, and all types of lasers

Thanks for supporting LPF!

Avery's Instagram | Open Source Cybersecurity Software by Avery | Considering selling LPF, DM if interested

LaserPhysics Reliant 300WC help

paul1598419

Well-known member
Joined
Sep 20, 2013
Messages
19,832
Points
113
Can't believe you've had this siting for a long time. I'd have been all over it the first day i got it. Good luck to you, Gus. I hope it works perfectly for you.
 



FRITZ HID

Member
Joined
Feb 14, 2011
Messages
98
Points
18
are you sure thats a WC300? it looks more likely to be the WC1000.
if it is the wc1000, i'm not 100% the pinout would be the same but you could try. i'll see if i can get some time tonight to check mine.
 

GooeyGus

Well-known member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
2,673
Points
48
Can't believe you've had this siting for a long time. I'd have been all over it the first day i got it. Good luck to you, Gus. I hope it works perfectly for you.

I got a stupid good deal on it, $200 on ebay. Figured it would arrive dead, but the tube is gas intact, so hopefully she'll light up. Been super busy at work and buying a house so haven't had much time to tinker with it.

The last couple days I've been playing with my HeCd lasers and I got the itch to get this thing fired up now!
 

GooeyGus

Well-known member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
2,673
Points
48
are you sure thats a WC300? it looks more likely to be the WC1000.
if it is the wc1000, i'm not 100% the pinout would be the same but you could try. i'll see if i can get some time tonight to check mine.

Not sure which one it is to be honest... All the stickers were removed except the one I took a picture of. It DOES say 1W max, the head itself is about 2.5ft long. I know it is 240V single phase but that's about it.
 

FRITZ HID

Member
Joined
Feb 14, 2011
Messages
98
Points
18
i just checked mine, it says 1 w as well, however, your laser has 2 extra fuses that mine lacks.
tough to know...
what amperage are the 4 fuses in yours?
 

GooeyGus

Well-known member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
2,673
Points
48
i just checked mine, it says 1 w as well, however, your laser has 2 extra fuses that mine lacks.
tough to know...
what amperage are the 4 fuses in yours?

Two of them are 1A (I assume for logic control stuff) and the other two are 20A
 

FRITZ HID

Member
Joined
Feb 14, 2011
Messages
98
Points
18
mine are 20 A as well but no 1 A fuses anywhere, ext or int.
i'll try to do a pinout tonight but if not, i'll get to it as soon as i can. RL is on my ass these days, barely get time for a maint burn! (speaking of which, really need to do that too!)
 

GooeyGus

Well-known member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
2,673
Points
48
mine are 20 A as well but no 1 A fuses anywhere, ext or int.
i'll try to do a pinout tonight but if not, i'll get to it as soon as i can. RL is on my ass these days, barely get time for a maint burn! (speaking of which, really need to do that too!)

Any new info? Dont even necessarily need a full pinout, just need to know how to defeat the interlocks to get it powered up and lasing.
 

FRITZ HID

Member
Joined
Feb 14, 2011
Messages
98
Points
18
Hey Gus, sorry... i totally forgot. been very busy here since the weather improved.

checked today, just jumper pins 1 and 2 together. :)
 

GooeyGus

Well-known member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
2,673
Points
48
Doesn't work for mine, since for some reason I dont have a physical key! However... I did get this info:

Pin 1: Remote interlock A
Pin 2: Remote interlock B
Pin 3: Tube Current Monitor
Pin 4: Safe GND
Pin 5: Tube Voltage Monitor
Pin 6: Safe GND
Pin 7: Force Idle -
Pin 8: Force Idle +
Pin 9: Remote Start -
Pin 10: Remote Start +
Pin 11: Output Power Monitor
Pin 12: Wavelength Select (150M model only)
Pin 13: Control Pot Wiper
Pin 14: Power Control Input
Pin 15: Safe GND

I believe with this info, I can jump 1 & 2 together and apply voltage to pins 9 and 10 (5VDC - 12VDC)

That SHOULD get the laser working. I am slightly worried that I did observe any of the LED's on the board light up, however I found an internal fuse that was blown right at the end of my testing. Didn't have a chance to change it yet.

Good news though:

UtdNrE3.jpg


It is indeed a 300WC
 




Top